Generalități

Înființată prin Legea 335 din 8 iulie 2003, fiind prima comună din județ care se reînființează, comuna Nenciulești este așezată în câmpia Burdea, pe malul stâng al râului Vedea având în administraţie două localităşi:

  • sat Nenciuleşti

  • sat Păru Rotund

Are o populație de peste 2800 de locuitori și o suprafață de 4105 ha,cu un numar de locuinte de 925.Nenciuleşti, Păru-Rotund

AŞEZARE GEOGRAFICĂ:

Această localitate este situată în partea centrală a judeţului. Faţă de capitala judeţului, localitatea se află la 13 km către nord-vest. Se afla la 85 km faţă de capitala României. Localitatea Nenciuleşti este aşezată în partea centrală a Câmpiei Române, în sectorul vestic al Câmpiei Munteniei. Localitatea este aşezată în extremitatea sudică a Câmpiei Gavanu-Burdea la o altitudine de 57 m. La nivel local, localitatea este aşezată în lunca râului Vedea.

ISTORIC:

Comuna Nenciulești este atestată documentar de peste 480 de ani. La 2 iulie 1527, Radu de la Afumați „întărește lui Bojica și lui Oprea, cu frații și cu ceata lor, Ocina Nenciulești”. Se spune că satul ar fi existat încă de prin sec. al XV-lea pe valea Urluiului, în apropierea actualului sat Bogdana, dar locuitorii au decis să se mute pe actuala vatră, aducându-și și biserica de lemn, împreună cu preoții Ianciu și Radu. Vechea biserică a funcționat până când a început construirea actualei biserici, cu hramul „Sf. Paraschiva”, pe care au ridicat-o în doi ani.

DEMOGRAFIE:

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Nenciulești se ridică la 2.477 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.776 de locuitori.Majoritatea locuitorilor sunt români (95,92%). Pentru 4,08% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (90,31%), cu o minoritate de adventiști de ziua a șaptea (4,48%). Pentru 4,12% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.